Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökJust nu går det inte att anmäla sig till våra event på grund av tekniska problem. Vi jobbar för fullt med att åtgärda detta.

Vatten och hav

Läcka i Vattenfalls jättedamm

Publicerad: 23 Juni 2015, 11:14

Oroväckande, säger forskare


Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Seitevare-dammen i Lilla Luleälven är en av landets största vattenkraftsdammar. Ett fel i anläggningen gör att läckagen ökar vid höga vattenstånd, rapporterar Norrbottenskuriren.

Något som tvingat Vattenfall att dra ner på kapaciteten och att inte utnyttja magasinet fullt ut.

May-Britt Öhman vid Uppsala universitet forskar om dammsäkerhetsfrågor.

– Det är inte onormalt med läckor, men det är oroväckande att den läcker som den gör. Det finns inte heller folk på plats som kontrollerar dammen, säger May-Britt Öhman till Norrbottenskuriren.

Hon tycker att allmänheten är mycket dåligt informerad när det gäller risker med dammar.

– Vi har stor medvetenhet om kärnkraft, men inte om vattenkraft. Jag hoppas verkligen att de genomför reparationen, samhället måste inse att det är en jättestor risk.

Vattenfalls pressekreterare Peter Stedt säger i en kommentar att läckaget inte är acceptabelt och måste åtgärdas. Det är fullt normalt med läckage i den här typen av anläggningar, men Seitevare läcker mer än andra dammar.

Erik Klefbom


Ämnen i artikeln:

Vattenfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.