lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Life Sack renar vatten med solljus

Publicerad: 21 september 2010, 09:19

Life Sack är en smart uppfinning som kan bli mycket användbar I utvecklingsländer och katastrofområden där det råder brist på mat och rent vatten.

Ämnen i artikeln:

GreentechIngenjörMiljöteknikVattenreningCleantechForskningTeknik

Varje år dör tusentals människor på grund av brist på rent vatten. I många länder är det inte bristen på vatten i sig som är problemet, utan snarare avsaknaden av reningsanläggningar. Detta inspirerade tre industriella designers – Jung Uk Park, Myeong Hoon Lee och Dae Youl Lee – att utveckla Life Sack, en smart vattenreningsenhet, som dessutom kan dubbla som livsmedelsbehållare, skriver Inhabitat.

Många välgörenhetsorganisationer förpackar donerade förnödenheter i vanliga säckar. Om de istället packar maten i Life Sacks så kan dessa sedan återanvändas som små soldrivna vattenreningsenheter.

Life Sack använder sig av så kallad SODIS-teknik för att filtrera förorenat vatten. SODIS står för ”solar water disinfection” och är en enkel men smart metod för att rena vatten med hjälp av enbart en genomskinnlig plastbehållare och solljus.

Exponering i solljus har nämligen visat sig avaktivera diarréframkallande organismer i förorenat vatten. UV-strålningen stör bland annat bakteriernas metabolism och förstör deras cellstrukturer. Tekniken används redan i utvecklingsländer för att rena vatten med hjälp av enbart petflaskor och solljus.

Life Sack-enhetens inbyggda filter klarar dessutom av att filtrera ut dödliga mikroorganismer så små som fem nanometer (tuberkulosbakterier är till exempel 200 nanometer).

Life Sack kan även bäras som en ryggsäck för att underlätta transporter av såväl livsmedel som vatten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev