tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Lika hög halt av mikroplaster i sjöar som i haven

Publicerad: 21 september 2016, 11:50

Halterna av mikroplaster i landets sjöar kan vara lika höga eller högre än i havet. Det visar den årliga rapporten ”Sötvatten” som publiceras av Havs- och vattenmyndigheten.

Ämnen i artikeln:

Havs- Och VattenmyndighetenHav

Den studien som ligger till grund för uppgifterna i rapporten genomfördes av forskare från Örebro universitet sommaren 2015. Då tog man vattenprover från Vättern för att undersöka halterna av mikroplaster. Det visade sig att antalet partiklar var betydligt större än man trodde. Mest partiklar fanns i södra Vättern och sedan blev det färre ju längre norrut man kom.

Eftersom resultaten från Vättern inte är slutligt utvärderade vet forskarna ännu inte vad som är anledningen till de höga halterna av mikroplast, och man kan ännu inte med säkerhet säga något om plastens typ och ursprung men på Havs- och vattenmyndigheten menar man ändå att resultaten av studien är både förvånande och oroande.

– Vättern är en sjö med väldigt god vattenkvalitet och det är en av landets största dricksvattentäkter, cirka 250 000 människor får sitt dricksvatten härifrån, säger Jakob Bergengren, utredare på enheten för miljöövervakning på HaV.

I höst planerar forskarna från Örebros universitet att genomföra en ny studie av mikroplaster i Vättern, då kommer man att se om resultaten håller i sig, samt genomföra analyser av plastens typ och ursprung.

Länk till rapporten: Sötvatten 2016

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev