Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Livsmedelsföretag samlas för att spara vatten

Publicerad: 20 augusti 2014, 12:33

De hållbarhetsstandarder som livsmedelsbranschen använder saknar ofta koppling till vattenfrågan. Det anser SIWI som nu startar ett nätverk för företag som vill påverka sina leverantörers vattenförbrukning.


Swedish Water House på Stockholm International Water Institute, SIWI, startar nu ett nytt nätverk för svenska livsmedelsföretag som vill minska vattenanvändningen i leverantörsledet.

Institutet startade för några år sedan ett liknande initiativ – Swedish Textile Water Initiative som vänder sig till textilbranschen.
”Det nya vattennätverket kommer att fokusera på att ta fram riktlinjer för hållbar vattenanvändning längs hela produktionskedjan från jord till bord. Tanken är att företagen ska använda riktlinjerna för att hjälpa sina underleverantörer att minska sin vattenpåverkan.” kommenterar Karin Glaumann, projektledare på Swedish Water House.

Den 22 september samlas intresserade livsmedelsföretag på en workshop för att bestämma upplägg och ta fram en arbetsplan.

Enligt SIWI har dagens hållbarhetsstandarder för livsmedelsbranschen bristande koppling till vattenfrågan – den är svag eller saknas helt. Samtidigt förvärras vattenutmaningarna av befolkningstillväxt, klimatförändringar och ökad konsumtion och produktion.

”Dagens värdekedjor är komplexa och att påverka vattenanvändningen på gårdsnivå, där den största andelen vatten används, är svårt. Långsiktigt, hållbart nyttjande av vatten kan endast uppnås genom nära samarbete med leverantörer och producenter.”, kommenterar Glaumann.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.