lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Ljudföroreningar hotar livet i havet

Publicerad: 18 april 2011, 06:39

Det är inte bara utsläpp av till exempel olja och kemikalier som förorenar världshaven. Ljudföroreningar är ett växande problem som faktiskt rent fysiskt kan skada djurlivet.

Ämnen i artikeln:

Hav

Det är SVT Vetenskap som har läst en studie som publicerats i tidskriften Frontiers in Ecology and the Environment. Häri framgår att lågfrekventa ljud blivit ett allt större problem för djurlivet i haven.

Michel André, professor i bioteknik vid det katalanska universitetet i Barcelona säger till SVT Vetenskap:

– Vi kan förstå hur den här typen av ljud kan leda till stora trauman för djuren. Eftersom det är djurens system för orientering och balans som skadas, betyder dessa växande ljudföroreningar i haven att bläckfiskar och liknande djurs förmåga att föröka sig, jaga och undkomma rovdjur blir störda. Det äventyrar deras överlevnad helt enkelt.

Ljuden kommer från den ständigt ökande mänskliga aktiviteter i haven. Enligt studien störs alltså djurlivet, till exempel möjligheten för valar och delfiner att kommunicera med varandra. Men än värre, ljud kan dessutom skada vissa djur rent fysiskt.

I ett experiment utsatte forskare vid universitetet i Barcelona 87 olika bläckfiskar för lågfrekventa ljud under kortare perioder. SVT vetenskap skriver:

”Hos den här typen av djur finns små vätskefyllda ballonger inbyggda som hjälper djuren att orientera sig och hålla balansen. Dessa organ visade sig skadas allvarligt av de lågfrekventa ljuden. Vissa djur fick till och med hål i kroppen av ljuden.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev