Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Mäklare om höjda havsnivåer: ”Ingen visar intresse för det och det tycker jag är konstigt”

Publicerad: 10 maj 2016, 07:31

Aktuell Hållbarhet har frågat tre mäklare hur de ser på höjda havsnivåer och hur det påverkar deras arbete.


eva strandh. jpg

Eva Strandh, mäklare på Malmöhus Mäklarna i Näset, Skåne:
Hur mycket oroar sig fastighetsköpare över höjda havsnivåer i framtiden?
– Jag får väldigt sällan frågor om havsnivån, det har kanske hänt någon enstaka gång under min karriär som mäklare.

Är du själv oroad över situationen?
– Överlag talas det väldigt lite om havsnivåerna här, även om jag tror att det finns en större medvetenhet när folk ska bygga strandnära, man använder sig av vissa tekniker med dränering och liknande. Men det är ju framförallt arkitekternas jobb att tänka på det.

Gör ni någonting för att skaffa information om situationen, samarbetar ni till exempel med kommunen på något sätt?
– Nej det gör vi inte.  Jag och min kollega Elisabeth har bott här i området sedan 60-talet och vi har inte märkt någon skillnad på havsnivåerna, även om stormarna var värre på 70-talet. Vi vet ju att kommunen arbetar förebyggande, men inte så mycket att det märks direkt. Ibland kommer det något reportage i tidningen och då berättar kommunen vad de gör, men det här med havsnivåerna är ingenting som folk går runt och oroar sig för.

Annika Torevi ny

Annika Torevi, Kustnära fastighetsmäklare, Göteborg:

Hur mycket oroar sig fastighetsköpare över höjda havsnivåer i framtiden?

– Det är ingen som visar intresse för det och det tycker jag är konstigt. Folk är ju på många sätt väldigt miljömedvetna och medvetna om olika risker, men när man ska investera flera miljoner i en fastighet vid kusten ska man absolut bo precis nere vid vattnet, så nära det bara går.

Brukar du informera om eventuella risker med det?
– Nej, som mäklare har man inte den uppgiften och forskningen är ju dessutom tämligen hypotetisk. Men jag har själv jobbat inom miljöbranschen så det är väl därför jag är lite mer oroad. Kommunerna här vill ju gärna exploatera strandlinjen och de är jättearga på riksdagen över det utökade strandskyddet. Men jag tycker att det är jättekonstigt att man överhuvudtaget får lov att bygga nere vid vattnet.

Varför tror du inte att fastighetsköpare oroar sig mer över höjda havsnivåer?
– Jag bor själv ganska nära vattnet och vi märker ju inte att det är högre vatten än vanligt, vi har haft vatten inne i vår sjöbod en gång på 30 år. Jag tror att det gör att det känns ganska långt borta. Först när de första husen drabbas förstår folk att det här är ett hot.

cecilia

Cecilia Hall, fastighetsmäklare ERA Mäklargruppen Nacka Värmdö:

Hur mycket oroar sig fastighetsköpare över höjda havsnivåer i framtiden?
– Jag har i princip aldrig fått den frågan och jag har jobbat här i Nacka/Värmdö i 12 år.

Är du själv oroad över situationen?
– Nej, det flesta husen ligger ju inte precis vid strandkanten så jag kan inte se något problem på kort sikt. Det här är inget som vi behöver informera om eller som vi känner är ett hot. På sikt kan ju allt hända,  men att havsnivån skulle vara ett akut hot här, det tror jag inte och det är inte heller något vi hört från kommunen eller Mäklarsamfundet, men det kanske finns andra, mer utsatta områden där det är ett reellt hot.

Om höjda havsnivåer vore en risk, skulle ni då ha ett ansvar att ta reda på det och informera köparen?
– Om vi hade en fastighet och visste att det fanns ett vattendrag där man skulle ta bort en sluss, eller någon annan förändring som man visste skulle ge ganska dramatiska konsekvenser så skulle vi ha en skyldighet att informera om det. Men när det kommer till den här typen av naturliga, långsiktiga förändringar, så har köparen ett brett ansvar för att själv ta reda på så mycket som möjligt om fel och brister på fastigheten.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.