fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Mälaren riskerar att bli en ny havsvik

Publicerad: 5 februari 2013, 08:54

Det kommer krävas radikala åtgärder för att behålla Mälaren som dricksvattentäkt.

Ämnen i artikeln:

IpccDricksvattenKlimatförändringar

En ny rapport visar att 23 av 33 kommuner har stora brister i planeringen inför en framtida havsnivåhöjning, skriver SVT Vetenskap.

– Havsnivåhöjningen kan bli mycket högre än vad kommunerna planerar för. De behöver både ta hänsyn till risken för högre havsnivåer och planera för ett längre tidsperspektiv, eftersom bostadsområden och infrastruktur har mycket lång livslängd, säger Per Wikman Svahn, som är medförfattare till rapporten.

Enligt utkastet till nästa IPCC-rapport så kommer havsnivån att stiga globalt med mellan 30 centimeter och en meter fram till år 2100. Fram till år 2500 kan det bli hela sex meter.

För att minska riskerna för översvämning och att saltvatten ska tränga in i Mälaren har länsstyrelserna runt Mälaren tagit fram en rapport med lämpliga åtgärder. I den listas tre framtidsalternativ.

Det första är att man helt enkelt låter Mälaren bli en havsvik, vilket betyder att två miljoner människor måste få sitt vatten från annat håll. Nästa alternativ är att höja sjön i samma takt som havet, vilket skulle innebära en rejäl och konstant översvämning i hela Mälardalen. Det tredje alternativet är att bygga barriärer i skärgården, mellan öar och över sund utanför Stockholm.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev