Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Maltwhisky bränns med tidvattenkraft

Publicerad: 27 Augusti 2009, 02:30

Den skotska ön Islay ska bli självförsörjande på el genom att ta tillvara kraften i tidvattnets växlingar. Ett kraftbolag planerar att bygga ett kraftverk under vattnet i Islaysundet som ska förse både öns 3 500 invånare och dess berömda whiskydestillerier med all el de behöver.


Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiTidvattenkraft

Kraftbolaget Scottishpower vill enligt tidningen The Guardian bygga ett kraftverk under vattnet i Islaysundet som skiljer Islay från grannön Jura. Tio turbiner som var och en mäter 30 meter ska ta tillvara kraften i tidvattnets svängningar. Vattnets hastighet kan här uppgå till tre meter i sekunden.

Anläggningen blir enligt The Guardian en av de största i världen i sitt slag och beräknas ha en kapacitet på tio megawatt, vilket ska räcka till öns hela strömförsörjning – såväl för de cirka 3 500 invånarna som de åtta berömda whiskydestillerierna.
Anläggningen kommer att kosta cirka 50 miljoner pund – cirka 550 miljoner kronor – och skulle kunna vara i bruk 2011. Scottishpower är enligt The Guardian nära en överenskommelse med den multinationella dryckesjätten Diageo om att leverera el från kraftverket till destillerierna, vilket är en förutsättning för bygget.

Islay ligger utanför Skottlands västkust och är känt för sin maltwhisky med typisk, rökig smak. Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig och Bowmore är några av öns åtta berömda destillerier. På senare år har ön blivit en attraktion för turister i allmänhet och whiskyintresserade i synnerhet, inte minst från Sverige.
Sedan tidigare finns Skottlands första vågkraftverk på Islays västspets, en anläggning som finansierades av EU och byggdes 2000. Den blev då också världens första kommersiella vågkraftverk. Kapaciteten är 500 kilowatt.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.