Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Medelhavet – världens mest hotade hav

Publicerad: 3 Augusti 2010, 12:58

Sett till växt- och djurliv är Medelhavet ett av de rikaste i världen. Samtidigt är havet det mest hotade i världen. Det visar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Hav

Forskarnätverket Census of Marine Life har under tio års tid kartlagt världshavens arter. I en ny studie meddelar man att framtiden ser mörk ut för Medelhavet. Det rapporterar SR Ekot på tisdagen. Enligt de flera hundra forskare som deltagit i studien har Medelhavet drabbats hårt av föroreningar och utfiskning – samtidigt hotas Medelhavet av intensivt jordbruk, kemiska industrier och klimatförändringar.

Vad det gäller artrikedom konstaterar man i studien att många arter, däribland den blåfenade tonfisken som fortplantar sig i Medelhavet, i stort sett försvunnit helt.

Medelhavet är ett av världens artrikaste hav med runt 17 000 djur- och växtarter. Bara haven kring Australien och Japan har fler arter.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.