Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Mikael Damberg (S) pressas om sjöfartens hybridoljor

Publicerad: 2 september 2021, 09:37

Inrikesminister Mikael Damberg (S) pressas på frågan om hur Kustbevakningen ska ges möjlighet att hantera utsläpp av så kallade hybridoljor i haven.

Foto: Christine Olsson/ TT

Hybridoljor har fått stort genomslag sedan svaveldirektivet för sjöfarten trädde i kraft. Det har visat sig att hybridoljorna är svåra att ta upp från vattnet vid utsläpp och nu pressar Moderaterna regeringen om eventuella förstärkningar av kustbevakningen.


Ämnen i artikeln:

HavMiljöpolitikSocialdemokraternaModeraterna

Sedan det senaste svaveldirektivet trädde i kraft den 1 januari 2020 har så kallade hybridoljor slagit igenom på sjöfartens bränslemarknad som en ersättning till tjockolja. Den norska kustbevakningen har tidigare konstaterat att vissa varianter av hybridolja är svåra att ta upp vid utsläpp. Nu tas frågan upp i den svenska riksdagen av den moderate riksdagsledamoten Alexandra Anstrell som i en interpellation vill veta hur Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) ser på problemet och vilka initiativ regeringen tagit för att säkerställa att Sveriges miljöräddningstjänst är modern och även klarar att hantera hybridoljor. 

”Hybridoljor är alltså svåra att ta upp på mekanisk väg så som gjorts och görs traditionellt. Våra upptagningssystem är anpassade för petroleumolja. De bygger på att oljan har vidhäftningsförmåga på upptagningsanordningen eller absorberas i ett material. De hybridoljor som Kustbevakningen stött på har inte dessa egenskaper. De klibbar inte fast på deras borstsystem och absorberas inte av absorptionslänsor. De blir vaxaktiga i vatten och glider undan eller ligger bara still”, skriver Alexandra Anstrell.

Alexandra Anstrell anser också att den svenska Kustbevakningen, som har miljöräddningstjänst till sjöss som huvudansvar, är underfinansierad och undrar därför vidare hur regeringen planerar att Kustbevakningen ska kunna genomföra sitt uppdrag när hybridoljor medför krav på nya kompenteser, ny teknik och eventuellt ny materiel.  

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.