Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Miljöduellen: Om miljöteknik, sprit och Vattenfalls framtid

Publicerad: 6 juli 2010, 16:06

Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M) börjar bekänna färg.

Ämnen i artikeln:

Fredrik Reinfeldt

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


FRÅGA 1: Ange tre konkreta politiska åtgärder som du vill driva för att stärka Sverige som miljötekniknation?

FREDRIK: För det första krävs en samlad klimat- och energipolitik. När Sverige går före får vi konkurrensfördelar. För det andra vill jag fortsätta den historiskt stora satsning på forskning som moderaterna varit delaktig i att genomföra under denna mandatperiod.

– Det tredje handlar om förutsättningar för företagande och handel. Inte bara regelförenklingar och tillgång till riskkapital utan att det måste löna sig att driva företag och handla med andra länder.

MONA: Vi rödgröna vill avsätta fem miljarder kronor i en riskkapitalfond för innovativa småföretag. Pengarna ska kunna användas just för att utveckla miljöteknikföretag.

– Vi vill också återinföra klimatinvesteringsprogrammet – Klimp – som den borgerliga regeringen direkt tog bort. Klimpen användes bland annat för att stödja klimatinvesteringar i företag och var ett väldigt effektivt stöd för att minska utsläppen av växthusgaser.

– Dessutom vill vi göra stora investeringar här och nu i en snabb utbyggnad av den förnybara energin. Genom stora investeringar i vindkraft, kraftvärme eller solkraft kan svensk miljöteknik utvecklas.

FRÅGA 2: Hur ser du på den svenska etantol- och etanolbilssatsningen?

MONA: Jag tycker att den i stort har varit bra. Vi har lyckats etablera förhållandevis miljövänlig och bra etanol på den svenska marknaden. Det är viktigt att den framgången vårdas. Alternativet till etanol får aldrig bli en återgång till bensin.

– Jag tror inte att vi kan ersätta alla bensinbilar med ett enda alternativ. Vi behöver stimulera flera miljövänliga bränslen och tekniker. Med ett bra klimatinvesteringsprogram kan vi exempelvis öka mängden biogas som vi kan utvinna ur matavfall eller gödsel.

FREDRIK: Politikens roll är att göra det möjligt för olika tekniker att utvecklas och prövas. Huruvida den svenska etanolsatsningen varaktigt blir en del av vår energimix kommer att avgöras av om den visar sig långsiktigt hållbar och tillräckligt effektiv i konkurrens med andra energiproduktionsmetoder.

FRÅGA 3: Vad vill du göra med Vattenfall?

FREDRIK: Vi har nyligen ändrat i regleringsbrevet för Vattenfall. Vår linje är att Vattenfall ska generera en marknadsmässig avkastning genom att affärsmässigt bedriva energiverksamhet så att bolaget tillhör ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion.

MONA: Jag vill använda Vattenfall offensivt för att vara ledande i omställningen till förnybar energi. Ska Sverige lyckas att kraftigt öka andelen förnybar energi behöver Vattenfall vara med och göra investeringar. Därför måste högeralliansen nu ge svar på om man vill sälja Vattenfall. Det är en viktig valfråga.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev