Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Miljömäktigaste: 5 makthavare som borde skärpa sig

Publicerad: 13 mars 2014, 13:03

I det kommande nummret av Miljöaktuellt är det dags för årets miljömäktigastlista. Men redan nu har miljöaktuellt tagit fram en lista över de 20 personer som redaktionen anser behöver skärpa sig. Här är de fem som toppar listan.


Ämnen i artikeln:

VattenfallAnders BorgEskil ErlandssonFredrik ReinfeldtWWFMiljöaktuellt

Det här är listan de som Miljöaktuellts redaktion anser bör använda sin makt på ett bättre sätt när det gäller hållbarhet. Det betyder inte att alla är skurkar. Några av dem är kanske på rätt väg och behöver bara rikta energin lite bättre. Andra är där­emot lite mer ute och cyklar (eller åker stadsjeep) och ett litet fåtal bör göra helt om – nu.

I det senaste nummret av Miljöaktuellt presenterar vi hela 20-i-topp-listan. Här kan du läsa om de fem översta på listan.

1. Fredrik Reinfeldt (m), statsminister och partiledare

Det må vara Anders Borg som håller i plånboken, men även han har en chef. Det har inte Fredrik Reinfeldt – åtminstone inte i det här landet och kanske inte ens i denna jordiska tillvaro.

Stort ansvar har han däremot. Och inflytande: ”Om Fredrik Reinfeldt ville ha en ambitiös miljöpolitik så skulle vi ha en ambitiös miljöpolitik. Men det har vi inte”, konstaterar en av många, många som har nominerat statsministern till denna lista. ”Verkar fortfarande se miljö- och hållbarhetsfrågor som ett särintresse”, skriver en annan.

Reinfeldt har stora möjligheter att visa ledarskap både här hemma och internationellt, men försitter chans på chans. För länge sedan – minns ni Köpenhamnsmötet? – verkade han uppriktigt berörd av klimatfrågan, men det gick visst över. Tiden kan vara knapp nu, Fredrik, vill du bli ihågkommen för åtta år av håglöshet? Eller blir det tolv?

Ännu en röst ur nomineringsfloden: ”Reinfeldt har tillsammans med Borg huvudansvaret för att alliansen och därmed Sverige knappt ens backar in i framtiden i stället för att vidga vyerna och ta till sig utmaningen och ge Sverige möjligheterna att bli världsbäst på välfärd i en hållbar (…) riktning för allas vår skull.”

Finansminister Anders Borg fick flest nomineringar till denna mindre smickrande lista, men juryn lade fler röster på Fredrik Reinfeldt.

2. Anders Borg (m), finansminister

Väktaren av nationens kassaskåp håller alltid hårt i sin nyckelknippa, men när miljö och hållbarhet kommer på tal kan man se hur knogarna vitnar. Det är visserligen svårt att veta vad finansministern tycker om något han aldrig talar om, men man kan ju gissa. Å andra sidan talar hans departements agerande sitt tydliga språk: Miljöåtgärder är ett av regeringens lägst prioriterade områden.

Anders Borg är utan tvekan den som fick flest nomineringar till den här listan. Här är några röster från dem som vill se honom i toppen:

”Finansminister som vägrar förstå att sann välfärd inte stavas linjär tillväxt eller avregleringar eller ett femte jobbskatteavdrag som finansieras med lånade pengar.”

”2014 kan man inte vara politiker och ointresserad av hållbarhet. Borgs och Reinfeldts njugghet inför klimat- och hållbarhetssatsningar är lika föråldrad som okunnig och dumdristig.

”Sveriges i särklass största miljöhot.”

”För att han leder Finansdepartementet – den absolut främsta bromsklossen i det svenska arbetet mot en hållbar värld.”

3. Eskil Erlandsson (c), landsbygdsminister

Många av landsbygdsministerns kritiker och er som har nominerat honom till denna lista nämner hans hjärtebarn, projektet Det nya matlandet. Och visst, satsningen framstår inte bara mer och mer som ett slöseri och misslyckande, utan också en väldig felprioritering från första början. Jordbrukets och fiskets roller i omställningen är stora och det finns så mycket han kunde göra i stället.

En av de nominerande skriver att ministern konsekvent har ”prioriterat kortsiktiga jordbrukslöningar och markägarintressen före miljön, till exempel genom borttagande av olika miljöekonomiska styrmedel som avgifter för konstgödsel och bekämpningsmedel. Vidare har han drivit en kunskaps- och vargfientlig politik i riksdagen, bland annat genom sin vargproposition.”
Som landsbygds- och tidigare jordbruksminister har Eskilsson flera av nycklarna till en ekologiskt hållbar morgondag på sitt bord, men han väljer sedan snart åtta år att oftast titta åt något annat håll.

I elfte timmen når oss beskedet att lantbruksministern struntar i WWF:s rödmärkning av nordsjöräkor.
– Javisst gör jag det, säger han till Dagens nyheter.

4. Øystein Løseth, vd Vattenfall

Vattenfall är ständigt i blåsväder, inte minst när Miljöaktuellt sammanställer svarta listan över miljömäktiga. Framför allt är det förstås kolaffärerna som spökar, men det är på flera områden energijätten år efter år gör oss besvikna.

Det fanns en tid när man i alla fall kunde hoppas att bolaget skulle kunna vara en viktig aktör och förebild även internationellt på vägen mot morgondagens hållbara energiförsörjning, men nu har nog det hoppet falnat även hos de mest optimistiska. Från att ha varit statens pålitliga kassakossa gick bolaget i fjol med brakförlust. Frågetecknen hopar sig, men det ser dessvärre ut som att staten och bolaget självt har försuttit chanserna att vara föregångare.

Förutom tveksamheterna kring bolagets kärnverksamhet, energiproduktion, utmärker det sig negativt på andra sätt. Den tidigare riktigt ambitiösa hållbarhetsavdelningen inom organisationen är sedan en tid ett minne blott. Nedlagd. Medarbetarna har lämnat bolaget och nu finns bara en hållbarhetschef kvar. Vad hände? Ryktena surrar vidare.

5. Stefan Attefall (kd), civil- och bostadsminister

Årets raket på listan har händerna fulla. Med den ena stoppar han kommunerna från att visa vägen till framtidens byggande, med den andra monterar han samtidigt ned succéreceptet för hållbar upphandling. Vi ska kanske vara glada att civilministern inte är mångarmad som den indiska guden Shiva – eller en bläckfisk …

”Dubbelfel av den kanske minst hållbarhetsintresserade ministern av alla. Dels vill han stoppa kommunernas möjlighet att driva ambitiösa hållbarhetskrav inom byggandet, dels är han på väg att montera ned Miljöstyrningsrådets lyckade rådgivningsarbete kring hållbar upphandling”, skriver en av dem som har nominerat Stefan Attefall.

Trots fulla händer är karl’n dessutom på väg att urholka bullerkrav i bland annat bostäder. Frågan är med vilken kroppsdel – kanske en klackspark?

Se hela listan i Miljöaktuellt nr 2-2014 som är ute nu.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News