Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Miljöpartiet kräver svar om förgiftat dricksvatten

Publicerad: 19 mars 2014, 11:38

Miljöpartiet har kallat miljöminister Lena Ek till Miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen. MP vill ha besked om vad regeringen tänker göra åt problemet med gifter i vattnet.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonDricksvattenLena EkLivsmedelsverketMiljöpartiet

Efter att flera kommuner tvingats stänga av dricksvattnet på grund av att det innehåller höga halter gifter från brandskum har Miljöpartiet nu kallat miljöminister Lena Ek till Miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen. MP vill ha besked om vad regeringen tänker göra åt problemet med gifter i vattnet.

– Regeringen har definitivt ett ansvar. Det har varit ganska känt på lokal nivå att man har de här problemen. Att Livsmedelsverket nu går ut och larmar tycker jag är bra och viktigt, men uppföljningen måste ju vara en nationell plan för åtgärder, säger Åsa Romson (MP).

Utöver Kallinge i Blekinge, där barn har fått i sig uppemot tio gånger högre halter av det förbjudna giftet PFOS än vad som är hälsosamt, har tre kommuner, Uppsala, Botkyrka och Borås tvingats stänga av delar av dricksvattenförsörjningen på grund av höga gifthalter i dricksvattnet. Det är en unik situation i Sverige.

– Det här är ju en mycket allvarlig situation eftersom det finns på flera ställen i Sverige. Det är ämnen som tar lång tid innan de bryts ner, och det finns i dricksvattnet. Jag förstår att människor är bekymrade, säger miljöminister Lena Ek (C) som under utfrågningen bland annat kommer att ta upp den nya, skärpta kemikalielag som Regeringen tagit fram och som Riksdagen ska besluta om i vår.

Livsmedelverket har uppmanat alla kommuner att leta efter misstänkta källor till PFOS och identifiera brandövningsplatser och industrier som kan förorena vattentäkter. Innan den 1:a april ska kommunerna redovisa var riskerna finns och om man hittat PFOS i vattnet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.