Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Miljöpartiet vill pröva ozonrening av avloppsvatten

Publicerad: 14 april 2010, 07:46

Ozon kan rena avlopp från läkemedelsrester. Det menar Miljöpartiet i Göteborg som nu lämnat in en motion i Göteborgs Kommunfullmäktige för att undersöka möjligheterna för en testanläggning med ozonrening i Göteborg reningsverk.


Ämnen i artikeln:

AvloppHav

Att fiskar och andra organismer i havet och i sjöar far illa av de läkemedelsrester som kommer från svenska reningsverk är ingen nyhet. I en nyligen publicerad studie visade forskare hur fiskar som lever i renat avloppsvatten innehåller höga halter av hormoner som störde fortplantningen. Ibland har fiskarna till och med högre halter än kvinnor som äter p-piller. Det finns också forskare som menar att halterna av antidepressiva mediciner kan leda till beteendeförändringar i havets organismer.

I Göteborgs-Posten föreslår nu Karin Pleijel och Kia Andreasson från Miljöpartiet att så kallad ozonrening ska råda bot på problemet.
– Vi anser att detta hot mot det marina livet måste åtgärdas. Därför har Miljöpartiet lagt en motion i Göteborgs Kommunfullmäktige för att undersöka om det är möjligt att starta en testanläggning med ozonrening i Göteborg reningsverk. Vi vill även tillskriva regeringen i frågan om att skapa ett producentansvar för läkemedelsbranschen för läkemedelsrester i avloppsvattnet. För mycket står på spel och våra möjligheter att i efterhand återställa ett hav är högst begränsade, skriver de i GP.

Karin Pleijel och Kia Andreasson hänvisar till de försök som gjorts vid Henriksdals reningsverk i Stockholm där ozonrening visade sig vara en av de mest effektiva metoderna. Ozonrening av vatten är inte en ny teknik, men den har sällan använts för att rena avloppsvatten. Idag finns det emellertid enligt Karin Pleijel och Kia Andreasson fullskaleanläggningar både i Tyskland och USA.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

AvloppHav

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.