Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Miljörörelsen gör tummen ner för Vattenfall

Publicerad: 27 september 2010, 07:56

Förra veckan meddelade Vattenfall att man eventuellt säljer ett antal kolkraftverk ute i Europa. Här är miljörörelsens kommentarer.


Ämnen i artikeln:

Kolkraft

Svenska miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Jordens vänner och WWF har länge kritiserat den statliga energijätten Vattenfall för deras stora satsning på europeisk kolkraft. Förra veckan meddelade Vattenfall att emellertid att man tänker sänka sina koldioxidutsläpp genom att sälja kolkraftverk i Polen och Danmark.

Den svenska miljörörelsen är emellertid långt ifrån nöjda med Vattenfalls nya linje. "Vi anser att de åtgärder som nu föreslås inte är tillräckliga", skriver till exempel Naturskyddsföreningen i en kommentar.

Greenpeace är inne på samma spår och skriver följande:  "Att Vattenfall nu ser över möjligheten att avyttra utländska kolkraftverk kan ses som ett viktigt steg i rätt riktning för att vända ett decennium av bakåtsträvande energiinvesteringar. Men att Vattenfall vill växa inom kärnkraftsområdet och fortsätta med fossil gas är mycket oroande. En verklig omställning kommer att börja först när alla Vattenfalls investeringar går till förnybar energi och energieffektiviseringar".

Naturskyddsföreningen är också kritsiak till medias uppgifter om att de 25 miljoner ton koldioxid som Vattenfall ska försöka minska motsvarar 40 procent av de samlade svenska utsläppen då Vattenfalls utsläpp utomlands inte ingår i den svenska redovisningen. Man menar också att det är missvisande att hävda att Vattenfalls investeringar i förnybara energikällor har ökat.

Slutligen tar Naturskyddsföreningen upp det förslag på ägardirektiv som man tidigare presenterat tillsammans med Greenpeace och Världsnaturfonden:
”Vattenfall och dess dotterbolag skall bedriva energiverksamhet, som står i överensstämmelse med de av Riksdagen antagna miljömålen. Vattenfall skall vara det ledande företaget i omställningen till en ekologiskt och ekonomiskt uthållig energiförsörjning inom samtliga de geografiska områden, där bolaget är verksamt. Vattenfall skall inom tio år ha genomfört en övergång till hållbar el- och värmeproduktion inriktad på förnybara energikällor.”

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kolkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.