Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Myndighetens miljökrav en droppe i havet

Publicerad: 10 maj 2012, 10:32

Brutal kritik mot Skogsstyrelsen


Skogsstyrelsen får kritik för sitt dåliga miljöarbete i en artikelserie i Dagens Nyheter. Skribenten Maciej Zaremba beskriver en tandlös myndighet som inte rör ett finger när skogsbolagen kalhugger ända fram till tomtgränsen.

Det dåliga miljöarbetet tydliggörs i myndighetens tillämpning av skogsvårdslagens paragraf 30 som föreskriver hänsyn till människa och natur i samband med slutavverkningar – till exempel bolagens skyldighet att spara träd vid vatten och att undvika körskador.

Statistiken är dyster.

Det totala antalet avverkningar Skogsstyrelsen godkände under 2010 var 67 000 stycken – endast åtta fall villkorades med krav utifrån paragraf 30. En tiondels promille. Samtidigt som man vet att ungefär en tredjedel av alla hyggen inte lever upp till lagens krav på miljöhänsyn.

– Vi har inte resurser att var ute i fält och kontrollera, det handlar istället om att göra riskbedömningar och se var man kan göra störst nytta, säger Jörgen Ringagård, lagspecialist på Skogsstyrelsen i Jönköping, till Miljöaktuellt.

Som en jämförelse lämnade
myndigheten förelägganden om bättre återbeskogningsåtgärder vid 168 slutavverkningar under samma period.

Skogsstyrelsen försöker
att jobba bort bristerna för att få till en bättre miljökontroll. Under 2011 steg också antalet villkorade fall enligt paragraf 30 till 29 och så här långt under 2012 har man gjort samma sak vid 24 tillfällen. En klar förbättring.

– Det har varit ett tidsödande
arbete för många distrikt att driva sådana ärenden, men nu har vi kommit över en tröskel, och jag hoppas att dessa beslut bildar en rättspraxis som myndigheten kan fortsätta jobba utifrån, säger Jörgen Ringagård.

Jörgen Ringagård ser det som en framgång att man så här långt inte hört om några överklaganden.

En svårighet med skogsvårdslagen är enligt honom att det inte finns någon domstol som tolkar lagen och hjälper till att bilda rättspraxis – utan myndigheten får själv känna sig fram hur mycket miljöhänsyn det går att kräva av skogsbolag och andra markägare.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.