Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Mystiska undervattensjöar startar kapplöpning bland forskare

Publicerad: 13 Oktober 2011, 07:39

Antarktis mystiska undervattensjöar triggar forskare från tre stormakter.


Ämnen i artikeln:

Antarktis

Ryssarna var där först. Men britter och amerikaner tänker inte ge upp kampen om att utforska de mystiska jättesjöar som ligger inbäddade flera kilometer ned i Antarktis isar, rapporterar New Scientist.

Först ut var ryssarna som
i fjol borrade sig ned till en plats 29 meter ovanför sjön Vostok som ligger 3,8 kilometer ned under östra Antarktis. De tvingades att avbryta försöket när vintern kom men kommer att återuppta arbetet i januari.

I höst ger sig en forskargrupp från British Antarctis Survey iväg för att undersöka lake Ellsworth som ligger 3 kilometer ned under västra Antarktis – gruppen planerar att borra sig ned med hjälp av en stråle upphettat vatten.

”Vi är övertygade om att hitta liv nere i sedimenten” säger forskaren Martyn Tranter, och tillägger att deras arbete inte kommer att förorena eller förstöra den orörda sjön.

Deras forskning kan också
ge vetskap om och när istäcket över västra Antarktis kollapsar.

En amerikansk forskargrupp från Northern Illinois University ger sig iväg under våren och kommer att undersöka en tredje sjö, Lake Whillians under västra Antarktis, under loppet av två år och kommer att använda sig av samma borrteknik som britterna.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Antarktis

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.