Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

NASA gör jetbränsle av avloppsvatten

Publicerad: 4 december 2009, 06:15

Flera flygbolag har provat biobränsle istället för flygfotogen. Alla är nöjda.


Ämnen i artikeln:

Alger

Men nu handlar det om att börja tillverka stora mängder och då är landbaserade lösningar inte så bra, eftersom det förbrukar massor av mark och kräver ständig omrörning. NASA föreslår att odlingen ska ske i semipermeabla plastsäckar som flyter på havet istället.

Ett antal före detta NASA-anställda har startat företaget Algae Systems och avser att börja odla koldioxidneutral diesel och jetbränsle med en metod utvecklad vid NASA kallad OMEGA (Offshore Membrane Enclosures for Growing Algae).

Problemet med landbaserad algodling

Den vanligaste metoden att odla alger idag är i öppna dammar, eller slutna bioreaktorer. Öppna dammar är egentligen grunda kanaler fyllda med havsvatten eller färskvatten, beroende på vilken typ av alger man vill odla, medan de slutna systemen består av förslutna kärl. Detta tär på de knappa markresurser som finns och för med sig en hel mängd problem.

De öppna systemen kräver att vattnet hela tiden cirkuleras för att man ska få gott utbyte. Om vattnet inte cirkulerar bildas skum på ytan, ett tunt, tätt packat lager av alger som förhindrar att ljus och gas når ned till vattenvolymen inunder.

För att algerna ska blandas ordentligt i vattnet och vattnet kunna syresättas använder man sig av vattenhjul som får vattnet att cirkulera. Dammarna drabbas också av avdunstning, vilket kan vara problem i för övrigt torra områden. Havs- eller färskvatten måste fyllas på hela tiden. Dessutom måste man kontrollera salthalten, för om vattnet blir för salt, så dör algerna.

Bioreaktorer av genomskinlig plast eller glas drabbas inte av avdunstning. Där har man å andra sidan svårt att få vattnet att inte bli för varmt eller kallt.

Vattnet kräver ständig omrörning.

Alger har potential

Den mesta olja vi pumpar upp ur marken idag kommer från alger som levde för miljoner år sedan. Alger är den bästa källan till olja som man känner till. Just nu tilverkas den mesta biodieseln dock av soja, canola och palmträd. Från sojabönor kan man utvinna cirka 500 liter diesel per hektar och år, medan canola kan ge 6000 liter per hektar och år.

I jämförelse kan vissa alger ge 20.000 liter per hektar och år, vilket är 40 gånger så mycket som sojabönor ger.

NASA tänker längre, gör bränsle av sopor

NASA insåg att det finns en hel ocean ledig att odla alger i. Varför inte använda den? Samtidigt som man kan bli av med massor av avloppsvatten.

Varför inte låta havet göra jobbet?

Idén är enkel och elegant. Man fyller stora plastsäckar med avloppsvatten och låter dem flyta på Stilla Havets yta. Säckarna ympas med lämpliga algarter som får leva på näringsämnena i avloppsvattnet. Resultatet är feta, oljerika encelliga växter. Plastsäcken består av ett halvpermeabelt, osmostiskt membran genom vilket friskt vatten kan passera ut i havet, medan algerna och näringsämnena blir kvar inuti. Klodioxid kan också komma in och syre kan flöda ut. Slutprodukten kallar NASA för ”Algal”.

Havsvågornas ständiga rörelse blandar om vattnet inne i säcken och ser till att gaser flödar ut och in genom membranet. Dessutom är det gratis. De sålunda flytande bioreaktorernas temperatur hålls konstant av havsvattnet.

Man kan fundera på hur mycket halvrenat och orenat avloppsvatten som ständigt rinner ut i haven. Med denna metod kan en källa till föroreningar istället bli en källa till värdefulla produkter och det är havet självt som hjälper till. Plastsäckarna avses hålla i två år och kan därefter återvinnas.

Titta in hos Algae Systems: www.algaesystems.com/wordpress/home

Jörgen Städje

Ämnen i artikeln:

Alger

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.