Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

NASA:s evighetsmaskin livnär sig på havsvärme

Publicerad: 27 April 2010, 06:00

NASA:s nya havsrobot är en evighetsmaskin, och den första i sitt slag som drivs helt av förnybar energi.


Ämnen i artikeln:

ForskningMiljöteknikTeknik

Roboten kallad SOLO-TREC, är en vaxfylld boj som drivs av temperaturskillnaderna i vattnet den omges av. Sedan november förra året har den tre gånger om dagen dykt till ett djup på 500 meter utanför Hawaiis kust. Där samlar roboten in uppgifter om temperatur och salthalt som används för att studera havsströmmar.

SOLO-TREC
utvinner värmeenergi från havet varje gång den går från de kalla djupen till den varmare ytan. Oljerör på robotens utsida är omgivna av cylindrar fyllda med två olika vaxtyper, som går från fast till flytande form när temperaturen överstiger 10° C.

I flytande form expanderar vaxet 13 procent och pressar därmed in oljan i en högtrycksbehållare. När behållaren är full öppnas ett valv och låter oljan passera genom en hydraulisk turbin, som genererar energi och laddar batterierna, innan den fortsätter till en lågtrycksbehållare.

När roboten sjunker stelnar vaxet och kontraherar, och drar oljan tillbaka till de centrala rören. Energin som lagrats i batterierna används för att hjälpa roboten upp till varmare vatten, där processen kan börja om från början. Dessutom räcker den för att driva en GPS-mottagare, sensorer och en sändare som skickar data till satelliter ovanför ytan.
– Varje utfört dyk genererar omkring 200 watt i 30 sekunder, säger Jack Jones, en av projektledarna, till New Scientist.

Tillsammans med sina kollegor hoppas han kunna tillverka ett stort antal robotar för att förbättra övervakningen av havsförhållandena, vilket underlättar väder- och klimatprognoser.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

ForskningMiljöteknikTeknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.