Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Norska fiskodlingar hotar havet

Publicerad: 15 oktober 2010, 07:27

Fiskodlingarna i Norges fjordar har bristande miljörutiner och för dålig kontroll av sina utsläpp, enligt norska myndigheter.


Ämnen i artikeln:

HavUtsläpp

Det finns ett mönster av dåliga miljörutiner hos norska fiskodlingar. Det visar stickprov som den norska klimat- och föroreningsmyndigheten Klif har gjort på nio av den norska kustens nästan 750 fiskodlingar. Både kunskap och engagemang verkar brista.
– De anläggningar vi har kontrollerat har för ytliga miljömål och riskvärderingar. De vet för lite om tillståndet i den miljö där de ligger. Miljömålen och riskvärderingarna är inte heller tillräckligt väl förankrade eller efterfrågade av företagens ledningar. Det innebär att anläggningarna inte är tillräckligt bra på att förebygga föroreningar, säger Ingunn Midttun Godal på Klif.

Även om
utsläppen per kilo odlad fisk har sjunkit på senare år har odlingens omfattnming vuxit kraftigt, vilket gör att miljöpåverkan ökar. Enligt nyhetsbyrån Ends är de norska fiskodlingarna den främsta källan av näringsämnen i Norska havet.

Klif ska
i fortsättningen arbeta i närmare samarbete med andra myndigheter för att bevaka problemen och efterlyser ökad tillsyn. Myndigheten arbetar också med att samordna övriga myndigheter som reglerar fiskodlingen och har tidigare uppvaktat det norska miljödepartementet om att skärpa miljöreglerna för näringen.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

HavUtsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News