Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Nu beger sig bävrarna till havs

Publicerad: 25 januari 2012, 10:18

Det börjar bli trångt för bävrarna på fastlandet. Därför har flera bävrar valt att bosätta sig i Stockholms skärgård.


SR Radio Stockholm rapporterar att allt fler bävrar flyttat ut till Stockholms skärgård. Gnagaren finns redan etablerad på flera öar och troligtvis kommer antalet bävrar öka. Enligt Lars Åke Janzon som är biolog på Naturhistoriska Riksmuseet har bävrarna inget val.
– Det börjar bli fullt för dem på landbacken där det är vanligt sötvatten. Det blir konkurrens om boplatserna och då hittar särskilt många av de unga hannarna nya boplatser, till exempel ute i Skärgården, säger han till Radio Stockholm.

Lars Åke Janzon konstaterar att det är problematiskt för bävrar att bostätta sig till havs, då de inte kan leva i saltvatten.
– Det är lite problematiskt det här med saltvatten för de klarar egentligen det ganska dåligt. De måste bosätta sig på öars där det finns sötvatten. Dels för att dricka och dels för att rengöra pälsen.

Exakt hur många bävrar det finns i Stockholms skärgård är oklart. Men på flera ställen finns det spår och Lars Åke Janzon berättar att han vet att det finns bäver på framförallt de stora öarna. Eftersom vi har gott om bäver i Sverige tror han också att utflyttningen kommer att öka.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.