Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Nu kommer ölet som bryggs på avloppsvatten

Publicerad: 23 maj 2018, 13:08

Foto: Foto på avlopp: Eutrophication&hypoxia/Flickr. Foto på öl: Pexels

På fredag är det premiär för det första ölet i Sverige som är bryggt på återvunnet avloppsvatten.


Ämnen i artikeln:

ÅtervinningIvl Svenska Miljöinstitutet

Idén att brygga ölet, ”en krispig kristallklar pilsner i nordtysk stil”, på renat avloppsvatten kommer från IVL Svenska Miljöinstitutet.
Vi har tekniken för att återvinna vatten med en kvalitét som är minst lika bra och säker som vanligt kranvatten, men många kan vara skeptiska till att dricka renat avloppsvatten. Därför kontaktade vi Nya Carnegiebryggeriet för att fråga om de var intresserade av att brygga öl på vårt återvunna vatten, säger Staffan Filipsson, projektledare vattenrening, på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ölet bryggs på vatten från Hammarby Sjöstadsverk, en forsknings- och utvecklingsanläggning inom vattenreningsteknik som drivs av IVL, och som ligger granne med Nya Carnegiebryggeriet. Det nya ölet som presenteras i samarbete med bryggeriet och Carlsberg kommer att lanseras på fredag i Nya Carnegiebryggeriets restaurang. Ölet PU:REST kommer också att finnas i begränsad upplaga på Systembolaget från och med 2 juni.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.