torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Nu läggs stiftelsen Baltic Sea 2020 ner

Publicerad: 22 november 2019, 09:39

Efter att ha finansierat 620 miljoner kronor i olika miljöprojekt läggs nu stiftelsen Baltic Sea 2020 ner.


Nästa vecka är det premiär i SVT för ”Östersjön – hot och hopp” den sista av sju filmer av dokumentärfilmaren Folke Rydén inom ramen för Baltic Sea Media Project som finansierats av stiftelsen Baltic Sea 2020. Med filmen närmar sig också stiftelsen BalticSea2020 och alla dess projekt sin absoluta slutpunkt.
Stiftelsen startades 2005 av finansmannen Björn Carlsson som ursprungligen satsade en halv miljard kronor som enligt statuterna skulle gå till ”åtgärder och initiativ för en friskare Östersjö”. Som namnet på stiftelsen antyder ska pengarna vara slut och projekten genomförda till år 2020.

Riktigt så blir det dock inte. Kapitalavkastningen under åren har lett till att 620 miljoner har kunnat satsas i olika projekt.
– Vi har en svans just nu med ett femtontal projekt som ska avslutas till sommaren 2020. Parallellt pågår ett arbete med att formulera om stiftelseförordnandet för nya ändamål. Vi har reserverat våra kvarvarande medel för stiftelsens framtida arbete och inriktning, säger Conrad Stralka, stiftelsens verksamhetschef, till Aktuell hållbarhet.

I dagsläget finns inte något planerat evenemang med anledning av att stiftelsen upphör med sitt miljöarbete.
– Men vi arbetar med några teman som ska möjliggöra för att stiftelsens historia och åtgärder kan leva vidare och att vi kan skapa ’stafettpinnar’ för andra organisationer att plocka upp och ta vidare.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev