Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Nu ryker de smutsiga innehaven

Publicerad: 5 juni 2015, 05:04

En ny trend om att städa bort kol-, olje- och gasinnehav breder ut sig i statlig och kommunal regi.


I dag  uppmanar exempelvis 107 anställda vid Göteborgs universitet ledningen i ett öppet brev att divestera ur fossila bränslen och samma sak har tidigare hänt på Lunds universitet, som Miljöaktuellt berättat om.

Det är den globala studentkampanjen ”Fossil Free” som är bakgrunden till att anställda också i Sverige sätter ned foten mot universitetens och högskolornas rektorer och styrelser, medarbetarna hakar på studentupproret och undertecknar namnlistor i hopp om att påverka ledarskapet i en klimatvänlig riktning.

Stiftelsen bakom Chalmers högskola visade vägen i mitten av januari i år med beslutet att tömma portföljen på fossila innehav till ett värde av nästan 5 miljoner kronor. Chalmers tekniska högskola blev det första lärosätet i landet att divestera.

– Nu visar Chalmers framfötterna. Det här beslutet ger dessutom ännu mer kämpaglöd till studenter på andra skolor som jobbar för att deras lärosäten ska göra samma sak, sade Olivia Linander från 350.org, den organisation som står bakom studentupproret ”Fossil Free”, till Miljöaktuellt.

Allt fler kommuner följer med trenden. I Västerås har exempelvis kommunen precis antagit en finanspolicy om att välja bort fossila placeringar.

"Detta är inte bara ett hot mot klimat och miljö, och därmed vilket samhälle som egentligen finns kvar att gå i pension i, det är också en stor finansiell risk och dålig affär, med tanke på att minst 80% av funnen kol, olja och gas måste bli kvar under marken om vi ska lyckas med våra ambitioner att hålla uppvärmningen under 2 grader”, argumenterar Marléne Tamlin (MP) kommunalråd och gruppledare, som skäl till policybeslutet.

I Örebro tog kommunen beslut i höstas att omplacera till fossilfria innehav. Kommunen blev i samband med det den 30:e kommunen i världen att ta det klimatvänliga steget. Tidigare har metropoler som San Francisco och Seattle, för att nämna ett par exempel, gjort samma sak.

Ola Söderlund

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.