Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

Nu ska Vattenfall ge ålarna skjuts

Publicerad: 24 Augusti 2010, 07:45

På sin farofyllda färd från Vänern mot Sargassohavet dör 90 procent av ålarna när de simmar in i vattenkraftverkens turbiner. Nu försöker Vattenfall ge ålarna skjuts med lastbil förbi de farliga vattenkraftshindren.


Ämnen i artikeln:

FiskeHavÅl

Det är SR P4 Skaraborg som rapporterar om Vattenfalls försök för att rädda ålarna i deras resa från Vänern tillbaka till Sargassohavet. Uppemot 90 procent av ålarna i Vänern dör när de på väg tillbaka till Sargasso simmar in i vattenkraftverkens turbiner. För första gången ordna nu Vattenfall skjuts till ålarna som fraktas i lastbil förbi hindren.

Ålarna fångas in och hälls i behålare på flaket på lastbilen som sedan tar ålarna förbi kraftverken i Trollhättan och Lilla Edet. Därefter släpps de ut i Göta Älv – därifrån får ålarna sedan ta sig vidare av egan kraft på sin långa resa. Åltransporterna från Vänern till Göta älv kommer enligt P4 Skaraborg att gå varje vecka ända fram till slutet av november.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeHavÅl

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.