Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Ny forskning: Bekämpningsmedel orsakar massdöd i vattendrag

Publicerad: 20 juni 2013, 09:04

Bekämpningsmedel minskar artrikedomen på bred front, visar ny forskning.


Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Bekämpningsmedel från lantbruket har kraftigt minskat artrikedomen vid strömmande vattendrag, visar forskning från universitet i Leipzig som publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Sedan tidigare har det varit känt att sådana miljögifter påverkar den biologiska rikedomen vid enskilda vattendrag. De nya rönen visar att de påverkar mångfalden över hela regioner – som Europa eller Australien.

Forskarna undersökte effekterna i 23 tyska, 16 franska och 24 australiska vattendrag. Resultaten visar att antalet arter var 42 procent lägre i förorenade europeiska vattendrag, motsvarande siffra för Australien var 27 procent.

”Vi befinner oss i ett krisläge, med artförluster på global skala, speciellt i ekosystem med sötvatten. Det är av avgörande betydelse att se över användningen av bekämpningsmedel och andra hot mot artrikedomen”, säger marinekolog Emma Rosi-Marshall i tidskriften Nature

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.