Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Ny rapport: Haven står inför ett ekologiskt haveri

Publicerad: 25 februari 2011, 09:42

Två tredjedelar av alla stora rovfiskar har försvunnit. Det gör att antalet små bytesfiskar blir fler. I en ny rapport konstateras att vi står inför ett ekologisk haveri.


Ämnen i artikeln:

UtfiskningFiskeHav

En stor studie från University of British Columbia slår fast att läget är allvarligt för fiskebestånden i världshaven. Forskarna bakom studien har upptäckt att två tredjedelar av alla stora rovfiskar som torsk, lax, hajar, tonfisk, hälleflundra och andra har försvunnit från världshaven. Detta öppnar upp för små betesfiskar som hela tiden blir fler. Detta gör att haven hotas av ett ekologiskt haveri.

Sillara och små betesfiskar växer i antal och skapar obalans i havens ekosystem.

En av forskarna, Villy Christiansen konstaterar att utvecklingen leder till katastrofala följder för de ekologiska systemen i haven.
– Vi ser att de stora fiskarna minskat med två tredjedelar, så det är bara en tredjedel av rovfiskarna som är kvar i de globala världshaven jämfört med för etthundra år sedan. Vi ser också att minskningen går snabbare och snabbare, säger Villy Christensen till SR Ekot.

Forskarna
menar att de ekologiska systemen i havet just nu är mycket ostabila. Det gör att vi kan förvänta oss stora svängningar från år till år där vissa arter kommer att öka snabbt i antal under en period för att nästan försvinna helt. Man konstaterar också att det lätt uppstår övergödning, algblomning och syrebrist i ett så ostabilt system.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

UtfiskningFiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News