fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Ny rapport: Ta itu med farliga kemikalier i sjötransporter

Publicerad: 14 februari 2022, 10:37

Containerfartyg. Foto: Art Wager

Riskerna med sjötransporter av kemikalier och plaster i stora containerfartyg måste åtgärdas. Den uppmaningen kommer från miljörörelsens paraplyorganisation IPEN i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Hållbara Transporter

JF


Nuvarande lagstiftning och praxis är inte tillräckliga för att begränsa riskerna i samband med sjötransporter av farligt gods och kemikalier med containerfartyg. Det är slutsatsen i en rapport från miljöorganisationerna IPEN och CEJ som analyserat plastbråte som sköljts upp längs Sri Lankas kust efter olyckan med containerfartyget X-Press Pearl.

I dag transporteras runt 90 procent av världens handelsgods till sjöss. Samtidigt har containerfartygen blivit allt större och de blandningar av kemikalier som transporteras i dag är mer komplexa, vilket innebär att riskerna ökat, enligt Therese Karlsson, vetenskaplig och teknisk rådgivare vid IPEN.

”För att skydda våra kustsamhällen är det därför avgörande att förebyggande åtgärder, begränsningar och regleringar anpassas för att hantera riskerna förknippade med dagens fraktmönster”, säger hon i en kommentar. 

I rapporten har IPEN och CEJ sammanställt en lista på åtgärder som organisationerna rekommenderar att nationella och internationella organ vidtar i spåren av olyckan, bland annat ratificeringen av HNS-konventionen om farliga och skadliga utsläpp.

Fartyget X-Press Pearl sjönk utanför Sri Lankas huvudstad Colombo i maj 2021. Av de 1 486 containrarna ombord innehöll över 80 farligt gods och fartyget transporterade totalt drygt 1 680 ton plastpellets.

Efter olyckan spolades allt från döda fiskar till valar och delfiner upp på närliggande stränder tillsammans med stora mängder plastpellets.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev