tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Ny rapport varnar för bly i gamla vattenledningar

Publicerad: 31 augusti 2022, 09:12

Gammal vattenledning gjord i bly.

Foto: Getty Images


Så slipper vi bly i dricksvatten. Den svenske experten Johan Strandberg har medverkat i en färsk WHO-rapport om hur den dolda faran i gamla vattenledningar kan motverkas.

Ämnen i artikeln:

Vattenrening

SS

Sten Sjögren


Gamla vattenledningar är den främsta källan till bly i dricksvatten, konstaterar IVL:s vattenexpert Johan Strandberg.

Han har de senaste två åren arbetat för världshälsoorganisationen, WHO, med att ta fram konkreta råd för nationella myndigheter och dricksvattenproducenter för att minska halten bly i dricksvatten. Resultaten publiceras i en rapport som lanseras under Världsvattenveckan i Stockholm.

Gravida och barn pekas ut som särskilda riskgrupper där det är extra viktigt att vidta snabba åtgärder för att de inte ska få i sig bly.  Metallen är giftig för människor redan vid mycket låga doser. Bly uppskattas stå för 30 procent av alla fall av intellektuell funktionsnedsättning där orsaken är okänd, enlig WHO-rapporten.

”Det som är allra effektivast är naturligtvis att inte använda material som innehåller bly. Det är lätt i nya system, men i gamla system är det svårare, då rör och komponenter är nedgrävda eller inbyggda, vilket gör att man måste ha en väl genomtänkt strategi för provtagning av vatten. Det är sällan lämpligt att göra åtgärder baserat på enstaka prover”, säger Johan Strandberg, enligt ett pressmeddelande från IVL.

Bly i dricksvatten kommer främst från blyhaltiga material i vattenledningar och rör. I många länder är exempelvis ledningarna mellan fastigheten och dricksvattennätet gjorda av bly.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev