tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Nya åtgärder ska stärka svensk havsmiljö

Publicerad: 11 januari 2022, 10:25

Nu finns ett nytt åtgärdsprogram för havsmiljön.

Foto: Getty Images

Havs- och vattenmyndigheten presenterar 14 nya åtgärder och ett samarbete mellan länsstyrelserna vid Östersjön ska öka möjligheterna att leva upp till nationella och internationella mål om havsmiljön.

Ämnen i artikeln:

Havs- Och Vattenmyndigheten

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har tagit fram ett nytt åtgärdsprogram med 14 nya åtgärder som riktar sig till myndigheter och kommuner. Det uppdaterade programmet för havsmiljön för åren 2022-2027 omfattar bland annat farliga ämnen, skonsammare fiskeredskap samt invasiva arter och marint skräp och är det andra som beslutats enligt havsmiljöförordningen och en del av det svenska genomförandet av EU:s havsmiljödirektiv.

De belastningar som Hav bedömer har störst påverkan på den svenska havsmiljön är tillförsel av näringsämnen, uttag av arter genom fiske och tillförsel av farliga ämnen samt de sammanlagda effekterna av dessa.

Strax före jul tog även Länsstyrelserna vid Östersjön fram gemensamma planer för att leva upp till krav på skydd av havsmiljön. Det innebär bland annat prioriteringar för hur Sverige ska kunna nå nationella och internationella mål om skydd och förvaltning och de uppsatta målen om att skapa ett representativt, sammanhängande och funktionellt nätverk.

Läs Åtgärdsprogram för havsmiljön 2022-2027


Läs regional plan för marint områdesskydd i Egentliga Östersjön

Läs regional plan för marint områdesskydd i Bottniska viken 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev