Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Nya Zeeland förbjuder oljeborrning till havs

Publicerad: 12 november 2018, 11:32

Foto: Phillip Capper/Flickr

Nya Zeeland har röstat igenom en ny lag som förbjuder utfärdande av nya oljeprospekteringslicenser i Nya Zeeländska vatten.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Bakom lagförslaget, som presenterades första gången i april i år, står den Labourledda regeringen. Partiet vann förra årets val efter en kampanj som till stor del fokuserade på klimatet, och där den bland annat lovade en övergång till 100 procent förnybar energi senaste 2035.

Den nya lagen är ett stort steg för Nya Zeeland som har en historia av oljeutvinning som går tillbaka till mitten av 1800-talet. Medan flera miljöorganisationer välkomnade beslutet möttes den nya lagen av stark kritik från oljeindustrin och oppositionen som anser att den hotar 11 000 jobb. Oppositionspartiet National Party menar att lagförslaget hastades fram utan att industrin och experter på området tillfrågades. Partiet har lovat att dra tillbaka lagen när det återfår makten.

”Vi hade kunna vara Stilla havets Norge men nu kommer regeringens förslag göra oss till Stilla Havets Nauru” sa den tidigare energiministern Judith Collins när regeringen presenterade lagen tidigare i år.

För närvarande finns 31 olje- och gaskällor i Nya Zeeland, 22 av dem ligger till havs. Dessa kommer inte att beröras av lagen eftersom den för närvarande enbart gäller nya prospekteringslicenser. Regeringens plan är dock att på sikt fasa ut oljeutvinningen för att göra landets ekonomi fossilneutral senast 2050. Det rapporterar News.com Australia.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.