söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Nytt centrum för vattenforskning öppnar vid KTH

Publicerad: 15 mars 2017, 09:00

Ett nytt centrum för vattenforskning ska öppnas vid KTH. Målet med centret, som får namnet WaterCentre@KTH, är att skapa en bred mötesplats för samverkan kring vattenfrågor.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöMiljöteknikÖstersjönÖvergödning

Enligt centrumföreståndaren David Nilsson kommer centret huvudsakligen att inrikta sig på tre utmaningar: klimatet, vattenbristen och städerna.

– En nyckel till framgång är att kombinera kunskap på nya sätt, en annan är att bygga förtroendefulla relationer med våra samarbetspartners. Vi är glada att ha Stockholms stad och våra strategiska partners IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholm Environment Institute med oss i centret, säger David Nilsson i en kommentar.

WaterCentre@KTH ska möjliggöra banbrytande forskning och se till att kunskap kommer till nytta i industrin, inom myndigheter och i samhället i stort.

– Vi vill främja, berätta om, och vidareutveckla all vattenrelaterad forskning vid KTH. Allt ifrån avlopp som energikälla, fjärrstyrda ubåtar för havsmiljöforskning, alger som produktionsbas i den blåa ekonomin, avancerade membranlösningar, fotokatalys och nanoteknik, smarta nätverk, vattnet i stadsplaneringen, bio-baserad vattenrening, historia och innovationssystem, säger David Nilsson.

KTH har avsatt tio miljoner kronor för forskningscentret och gett ABE-skolan på KTH i uppdrag att bygga upp verksamheten. Efter fyra år skall centret utvärderas. Tillsammans med IVL äger KTH redan Hammarby Sjöstadsverk, en avancerad experimentanläggning för vatten- och avloppsrening, som kommer att utgöra en av pelarna i centrets arbete.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev