Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

”Odetonerad klimatbomb” upptäckt i Barents hav

Publicerad: 16 Oktober 2014, 06:42

Det nya fyndet oroar norska miljöorganisationer.


Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Det stora gas- och oljefyndet 190 kilometer nordväst om Hammerfest, som upptäckts av Lundin Petroleum, har fått norska miljöorganisationer att varna för vad konsekvenserna för miljön kan bli, det här rapporterar norska NRK.

– Detta är en odetonerad klimatbomb och vi bör låta oljan och gasen vara kvar. Världen har redan hittat allt för mycket (fossil) energi för att vi ska kunna bränna alltsammans, säger Lars Haltbrekken på Naturvernforbundet, till NRK.

Truls Gulowsen från Greenpeace är inne på samma spår och säger till NRK att det handlar om dubbelmoral när Norge säger sig satsa stort på klimatåtgärder samtidigt som man inte gör något åt den största källan till problemet. Han varnar även för miljökonsekvenserna som skulle följa av ett större oljeutsläpp vid en eventuell olycka i området.

Svenska Dagbladet skriver att det nya fyndet beräknas innehålla 125-400 miljoner fat oljeekvivalenter, ett mått där även naturgasen räknats om till olja.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Greenpeace

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.