måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Oklart om hållbarhetsmålen kan nås för Vattenfall

Publicerad: 4 februari 2016, 10:38

Under onsdagen presenterades en rekordförlust för statliga energijätten Vattenfall.

Ämnen i artikeln:

CleantechEuNaturskyddsföreningenVattenfallFörnybar EnergiPolitik

Minusrörelseresultatet på 23 miljarder kronor berodde dels på nedskrivningar enligt bolaget, men också på bland annat effektskatten på kärnkraft och ett lågt elpris. Men det kan komma mer framöver. Bolaget har bundit sitt nuvarande försäljningspris till en högre nivå än marknadspriset, men den möjligheten löper snart ut vilket oroar analytiker.

Utöver den svårsålda brunkolsverksamheten i Tyskland väntar också utmaningar för kärnkraften, som stod för nära en fjärdedel av bolagets elproduktion förra året. Vattenfalls vd Magnus Hall sade under gårdagen att de vill ha besked om framtiden för effektskatten före sommaren för att inte behöva stänga alla reaktorer. Men oavsett skattens framtid målar också EU-kommissionen upp en dyster bild för kärnkraften. För att det bland annat ska vara lönsamt med investeringar i ny kärnkraft utan statligt stöd anser den i en läckt rapport
att utsläppsrättspriset bör ligga på mellan 43-72 euro, långt från dagens nära sex euro utsläppsrätten.

I likhet med de andra energibolagen som just nu är inne i sin rapportsäsong ser Ebba Lindahl, analytiker på SEB, att Vattenfall står inför stora utmaningar.
– Där kan man göra jämförelsen med exempelvis Fortum som också levererade sin rapport igår. De har en likartad utmaning på den nordiska marknaden, men företagen har också sina egna problemhärdar internationellt. För Fortum har inte investeringarna i Ryssland lett till stora nedskrivningar som för Vattenfalls investeringar i Tyskland, men där hotar bland annat en svag rysk rubel framöver, säger hon till Miljöaktuellt.

Sedan i december har Vattenfall gjort om sina hållbarhetsmål. De satsar där på en kraftig omställning från sin fossiltunga portfölj, som 2015 stod för 49 procent av elproduktionen. Från förra årets koldioxidexponering på uppskattningsvis 83,5 miljoner ton ska de ta sig ner till absoluta koldioxidutsläpp på 21 miljoner ton år 2020. Från 2016 till 2020 ska också den förnybara kapaciteten öka med mer än 2 300 megawatt.
”Den pågående förändringen av energisystemet är dramatisk, men också mycket spännande och ger helt nya affärsmöjligheter för Vattenfall. Jag är trygg i att vår strategi samt de anpassningsåtgärder som vi har vidtagit och fortsatt måste vidta kommer göra oss väl förberedda för att säkra vår position som en pålitlig partner till våra kunder och samhället”, kommenterar Magnus Hall.

Men Anna Wolf, sakkunnig i energifrågor vid Naturskyddsföreningen, ser flera luckor i målen.
– De har säkert möjlighet att nå målen som de satt upp, men frågan är om de kan bli ledande inom hållbar produktion genom detta. Det finns flera kryphål i målen. Det är dels osäkert om den nya förnybara kapaciteten helt finansieras av dem själva, tidigare har de räknat in hela effekten trots att de inte finansierat allt själva, säger Anna Wolf till Miljöaktuellt och fortsätter:
– Dels så är det så att brunkolsverksamheten står för omkring 60 miljoner ton koldioxid av de 83,5 som de nu släpper ut. Att bara sälja den innebär ju inte en utsläppsminskning i sig. Och frågan är om de nu ens kommer att få det sålt, då blir det ännu svårare att nå målen.

Läs bokslutskommunikén här (pdf).

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev