Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Östersjökonferensen: Miljöfrågorna måste ses som en del av en helhet

Publicerad: 2 september 2021, 09:38

Östersjöbaserad vindkraft utanför den tyska ön Rugen.

Foto: Senorcampesino/ Getty

Miljöfrågorna i Östersjön måste ses i förhållande till andra viktiga faktorer, som till exempel ekonomin. Det skriver 190 deltagare från den 30:e parlamentariska Östersjökonferensen i en resolution.


Ämnen i artikeln:

ÖstersjönHavMiljöpolitik

Östersjöns miljötillstånd, klimatförändringar och biologisk mångfald var några av de många frågor som lyftes under den 30:e parlamentariska Östersjökonferensen som avslutades i går. I en resolution från konferensen skriver de deltagande regeringarna bland annat att det är viktigt att alla parter slutar se miljöfrågorna i Östersjön, till havs och på land, som separata frågor utan i stället ser dem i förhållande till andra faktorer som till exempel ekonomin. 

”Det är nödvändigt eftersom livsvillkor för befolkningen runt Östersjön kommer att vara helt beroende av att vi lyckas behålla och förbättra det ekologiska systemet i Östersjön”, slår deklarationen fast. 

En stor del av deklarationen hanterar annars hur Östersjöregionen ska återhämta sig från den rådande världspandemin. Här skriver regeringarna bland annat att den kommande återstarten bör fokusera på hållbar ekonomisk tillväxt som bidrar till en god ekologisk status för Östersjön. Resolutionen efterfrågar också ett ökat fokus på hållbar turism i området och förbättrade gränsöverskridande möjligheter för järnvägen. Vidare anser deltagarna i mötet att alla politiska beslut bör fattas på ekologisk stabil grund och med hänsyn till kommande generationer. 

Årets parlamentariska Östersjökonferens hölls digitalt och samlade cirka 190 deltagare från elva nationella parlament, elva regionala parlament och fem interparlamentariska organisationer, samt regeringsrepresentanter, experter och inbjudna gäster från Östersjöregionen.

Läs resolutionen från konferensen 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

ÖstersjönHavMiljöpolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News