Vatten och hav
Östersjön blir pilotprojekt för EU:s havsmiljöåtgärder
Publicerad: 11 juni 2009, 06:30
EU-kommissionen föreslog i igår att Östersjön ska bli ett pilotprojekt i EU för havsmiljöåtgärder. Miljöminister Andreas Carlgren välkomnar den nya Östersjöstrategin. Mellan 2007 och 2013 kommer Östersjöregionen att tilldelas närmare 10 miljarder euro för miljösatsningar.
EU-kommissionen vill utveckla havsplaneringen i hela Östersjöregionen och göra Östersjön till en föregångsregion för ett genomförande av EU:s maritima blåbok. Kommissionens strategi innehåller en rad konkreta förslag. Bland annat att vill man ha ett övergödningsmål och öka fosfatreningen till 0,5 mg/l. Det innebär att alla Östersjöländer inför samma reningsgrad som Sverige. EU-kommissionen föreslår också att fosfaterna tas bort ur tvättmedlen.
– Det är hög tid att EU blir en betydande aktör för Östersjön. Vi är mycket nöjda med att få kommissionens tydliga besked om att Östersjön ska bli ett pilotprojekt i genomförandet av EU:s marina direktiv, säger miljöminister Andreas Carlgren.
Kommissionen föreslår också åtgärder inom jordbruk och fiske för att minska belastningen på havet. Som av en händelse gick LRF också ut igår och meddelade att de ska utbilda bönder kring Östersjön i god jordbrukssed. På så sätt ska man minska växtnäringsläckaget och bidra till att öka Östersjöns vattenkvalitet.
– Fler länder runt Östersjön vill starta upp rådgivningssatsningar liknande Greppa näringen och vårt uppdrag är att bistå dem i deras arbete, säger LRF:s vice ordförande Elisabeth Gauffin till ATL Lantbrukets Affärstidning.
Också Världsnaturfonde WWF uppmärksammade EU-kommissionens beslut igår. I ett pressmeddelande uppmanade de den svenska regeringen att inte missa den chans att rädda Östersjön som nu erbjuds genom EUs Östersjöstrategi.
– Det råder ett akut behov av att komma tillrätta med det kaos av konkurrerande aktiviteter och överlappande kompetenser och myndigheter som finns i Östersjön. Regionala utmaningar kan endast mötas på ett effektivt sätt genom regional samverkan och regionala lösningar. Endast genom att involvera alla länder, sektorer och administrativa nivåer i en integrerad planering och förvaltning av Östersjön, kan vi åstadkomma målen i strategin, säger Åsa Andersson som är chef för Östersjöprogrammet WWF.