Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Östersjön: Nu förbjuds dumpning av svartvatten

Publicerad: 4 oktober 2010, 07:27

FN:s sjöfartsorganisation, IMO, beslutade förra veckan att förbjuda nya kryssningsfartyg att tämma avfallsvatten i Östersjön.


Ämnen i artikeln:

HavÖstersjön

På fredagen beslöt IMO, FN:s sjöfartsorganisation, att förbjuda nya kryssningsfartyg att tämma sitt avfallsvatten i Östersjön. Beslutet fattades på ett miljömöte i London där Östersjöländerna ställt ett gemensamt krav. Förbudet gäller från och med 2013.

Världsnaturfonden WWF har arbetat länge med frågan och de gläds över beslutet.
– Ett mycket glädjande beslut som kommer att gynna Östersjön, säger WWF:s sjöfartsansvarige Mattias Rust i ett pressmeddelande.

På WWF anser man att beslutet är viktigt trots att sjöfarten står för en mindre del av övergödningen av Östersjön. Man menar att alla måste göra sitt bidrag för att minska miljöpåverkan i havet. Man skriver också att kryssningsfartygens "svartvatten innehåller näring som snabbt löses upp i vattnet och fungerar som godis för algerna."

WWF påpekar också att det nu är upp till länderna kring Östersjön att uppgradera sina mottagningsstationer så att kryssningsfartygen får bättre möjligheter att tömma sitt svartvatten i hamn.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

HavÖstersjön

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News