Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Vatten och hav

P-piller och värktabletter ett fortsatt hot mot våra vattendrag

Publicerad: 8 Februari 2012, 10:47

Naturskyddsföreningen varnar för tandlös EU-lagstiftning mot farliga kemikalier i vattenmiljöer.


Ämnen i artikeln:

Eu-kommissionenNaturskyddsföreningen

I ett pressmeddelande kommenterar Naturskyddsföreningen EU-kommissionens nya lagförslag som rör kemikalier i vattenmiljöer. Föreningen har länge riktat krititik mot att miljörisker i princip inte alls behöver vägas in när nya läkemedel ska godkännas. Och det förslag som EU-kommissionen nu lagt menar man är långt ifrån tillräckligt då det endast omfattar ett fåtal ämnen som dessutom tillåts i höga halter under lång tid framåt.

− Forskningen visar allt tydligare att vanliga läkemedel som värktabletter och p-piller riskerar orsaka skador i miljön. Vid produktion i utvecklingsländer sprids ofta svåra föroreningar och efter användning här hemma kan farliga kemikalier passera reningsverken, med onödiga risker för både livet i vattnet och en god dricksvattenförsörjning, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Karlsson efterlyser nu att den svenska Miljömålsberedningen ska agera i frågan. Beredningen är en parlamentariskt sammansatt grupp som har i uppdrag att lämna förslag till regeringen om hur de svenska miljökvalitetsmålen ska kunna nås.

− Den svenska Miljömålsberedningen, som just nu diskuterar problem med giftiga läkemedel, behöver lägga kompletterande förslag som möjliggör god tillgång på läkemedel men som också ställer miljökrav på de substanser som används, säger Karlsson.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.