Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Parasiten sprider sig i Östersunds dricksvatten

Publicerad: 15 december 2010, 09:18

Misstankarna om miljöbrott kvarstår. Nu visar det sig dessutom att halterna av tarmparasiten cryptosporidium ökar i Östersunds dricksvatten.


Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

SR Ekot berättar idag att halterna av tarmparasiten cryptosporidium ökar i Östersunds dricksvatten. Det visar de senaste provsvaren som gjorts. Dessutom har man hittat parasiten i de två närliggande sjöarna Locknesjön och Näkten.
– Prover från Fåker och Locknes utgående avloppsvatten från reningsverken är av sådana halter att kommunen går ut med rekommendationen att alla som har eget vatten från de sjöarna ska koka vattnet, säger Östersunds VA-chef Richard Jonssontill Ekot.

Ekot berättar också att man än så länge inte hittat smittkällan. Trots att man stängt av ledningen från det flerfamiljshus i Odensala dit smittkällan tidigare lokaliserats har halterna av tarmparasiten ökat.

Att nu
också två sjöar kontaminerats är enligt kommunen något man räknat med.
– Ja det är ju så att personer som blir sjuka använder sina toaletter hemma och vi producerar ju en miljard parasiter per dygn när vi är sjuka, säger miljöchefen Jari Hiltula till Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljöbrott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.