Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Politiskt utspel: Lämna tvätten på stationen

Publicerad: 16 augusti 2010, 07:38

Man ska tjäna på att åka kollektivt och det Stockholmarna helst vill tjäna är tid. Nu vill socialdemokraterna ändra SL:s fastighetspolicy så att företag bjuds in som kan tvätta och handla åt dig medan du sitter uppkopplad på tunnelbanan och jobbar.


Ämnen i artikeln:

KollektivtrafikPolitikSocial hållbarhet

För att klara miljömålen och sänkta utsläppen av växthusgaser och partiklar måste andelen som reser kollektivt till och från jobbet öka, skriver socialdemokraterna Carin Jämtin i Stockholms stad och Ilija Batljan i Stockholms läns landsting på DN Debatt idag.

Stockholmarna lägger mest tid i Sverige på dagliga resor samtidigt som staden har den största andelen kollektivtrafikresenärer. Dessutom är många inflyttade och saknar släktingar som kan hjälpa till. Därför vill de bygga in ”kollektiva vardagstjänster” i SL:s lokaler.

Vad som erbjuds kommer att variera från station till station, beroende på resenärernas efterfrågan och företagens önskan att etablera sig där. Exempel på önskvärda tjänster är enligt Jämtin och Batljan:

• Din matkasse – beställ mat på nätet eller i mobilen och hämta den på väg ut från spärren.
• Din tvätt – lämna tvätten på stationen och hämta den på stationen på vägen hem.
• Ditt bredband – bygg ut bredband i hela kollektivtrafiken så att man kan jobba på resan.
• Din allt-i-allo – företag ger hjälp att uträtta ärenden.
• Din parkering – fler, större och säkrare parkeringar för bil och cykel i anslutning till stationerna.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.