Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Professor: Därför räcker inte Miljöpartiets havssatsning

Publicerad: 2 juli 2014, 19:18

Marina reservat ute till havs räcker inte, menar professor vid Stockholms universitet.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietÖstersjön

Idag gick Miljöpartiet ut hårt i valrörelsen och föreslog inrättandet av marina reservat i Östersjön, Öresund och Kategatt. Men det kommer inte att räcka till, menar Lena Kautsky, professor vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

– De här föreslagna reservaten ligger ute till havs. Det är väl jättebra. Men jag skulle vilja se många fler kustnära reservat. I grunda vikar är trycket från bebyggelse, båttrafik och andra aktiviteter mycket hårdare och de behöver ett bättre skydd, säger Lena Kautsky.

De befintliga kustnära reservaten har ofta bara avsatt och skyddat själva öarna, landmiljöerna, och inte undervattensmiljöerna.  Därför är det viktigt att komplettera dessa för att verkligen kunna skydda de lekplatser som utgör grogrund för stora fiskebestånd, menar hon.

– Jag skulle föreslå att man utvidgar reservaten i Sankt Anna, Gryt och Torhamn, tre skärgårdar under hårt tryck från näraliggande stadsregioner. Sådana kompletta reservat skulle verkligen göra skillnad, säger Lena Kautsky.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietÖstersjön

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.