Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Råd i WWF:s fiskguide kritiseras av lokal miljögrupp

Publicerad: 4 juni 2020, 09:55

WWF och en lokal miljöorganisation är på kollisionskurs när det gäller status för abborre och röding i Vättern.


WWF gav i förra veckan ut en ny fiskguide som ska hjälpa konsumenterna att välja fisk som är miljömässigt hållbart fångad. En av nyheterna var att WWF gav grönt ljus till att äta insjöfisk, även från Vättern. För detta får nu WWF kritik av den lokala miljöorganisationen Aktion Rädda Vättern.

Skälet till kritiken grundar sig bland annat i att provtagningar av både röding och abborre från Vättern visar höga PFOS-halter. Vätternfisken innehåller också dioxin och PCB långt över gränsvärdena satta av EU:s livsmedelsmyndighet, vilket enligt Aktion Rädda Vättern innebär att ”fet fisk från Vättern lär få fortsatt saluförbud inom EU”. 

”Fiskguiden ger en falsk bild av dagens tillstånd och media har tyvärr fallit offer för WWF:s budskap om grönt ljus för Vätternfisk. Om befolkningen på felaktiga grunder tror att allt går åt rätt håll, då minskar trycket på myndigheter och politiker att ta nödvändiga beslut”, säger Elisabeth Lennartsson, ordförande i Aktion Rädda Vättern i en kommentar.

I ett mail till Aktuella Hållbarhet kommenterar Karin Glaumann, sakkunnig fisk och marknad på WWF, kritiken: 

”WWF utvärderar fiskbeståndens status, fiskets påverkan på ekosystempåverkan och förvaltningen. När det gäller miljögifter så hänvisar vi till Livsmedelsverket som har som uppdrag att informera om fiskkonsumtionens påverkan på hälsa. Det är olyckligt att aktion Vättern upplever att vi inte varit tydliga med detta, men informationen finns på vår hemsida sedan tidigare och vi har nu kompletterat med information om miljögifter på artnivå.”   

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News