fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Radioaktivt vatten i Hornborgasjön

Publicerad: 8 februari 2013, 12:33

Stora mängder radioaktivt vatten läcker ut i en av Sveriges mest kända sjöar.

Ämnen i artikeln:

Uran

På 60-talet utvann man uran i närheten av Hornborgasjön. Hålet från brytningen är idag Tranebärssjön – en sjö där vattnet innehåller 10-13 gånger mer uran än dricksvattennormerna, rapporterar P4 Skaraborg.

Uranet kommer från Tranebärssjöns botten och rinner via Pösan, Slafsan och Hornborgaån ner i Hornborgasjön. Vattendragen tillhör de mest naturvärda områdena i landet, och orsaken till varför det här tillåts är att det redan finns väldigt mycket uran i marken, dels naturligt och dels från tidigare kalkbrott.

– Tittar vi på Hornborgaån strax innan den rinner ut i Hornborgasjön, så är det ju sett ur Sveriges synpunkt väldigt höga uranhalter, men ändå är det en jättefin lokal för bottenfauna med otroligt många arter, så vi ser ingen påverkan alls där, snarare tvärtom. Organismfloran har anpassat sig, säger Urban Lindqvist på länsstyrelsen i Mariestad.

När Tranebärssjön anlades i början på 90-talet trodde man att det skulle ta tio år innan uranhalterna i vattnet skulle minska till samma nivåer som i området i övrigt. Men nu tror Urban Lundqvist att det snarare kommer att ta 50 år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev