söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Rapport: Dags att genomföra EU:s fiskeripolitik

Publicerad: 27 oktober 2021, 09:57

Sillfiske i Tyskland. Foto: Michael Probst

Sluta gynna stora trålare och tilldela mer fiskekvoter till mer småskaligt fiske, som är mer energisnålt och bättre för miljön. Det är budskapet i en ny rapport.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


EU:s fiskeripolitik måste sluta att gynna dem som fiskar mest och i stället börja gynna dem som fiskar mest hållbart och ger de största samhällsvinsterna. Det anser organisationen Our Fish i en ny rapport.

Enligt organisationen har EU:s fiskepolitik de ingredienser som krävs, men nu behöver politiken omsättas i praktiken. Det gäller främst om att aktivera artikel 17 som handlar om att gynna låg energiförbrukning, minskad miljöpåverkan och bidraget till den lokala ekonomin. Det här behöver EU ta hänsyn till när kvoter fördelas, vilket skulle ge en omfördelning från stora trålare till lokala småfiskare enligt rapporten.

”EU:s gemensamma jordbrukspolitik har ingredienserna som behövs för att förverkliga en transformation av EU-fisket till ett fiske som minimerar påverkan på skyddade arter och marina ekosystem, ökar kolbindningen och maximerar de sociala fördelarna för kustsamhällen, säger Rebecca Hubbard, programdirektör på Our Fish, i en kommentar.

Enligt rapporten är 40 procent av de kommersiellt utnyttjade fiskebestånden i nordöstra Atlanten överfiskade, i Medelhavet är minst 83 procent överfiskade och i EU totalt gör brist på data att statusen är okänd för 89 procent av alla fiskepopulationer.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev