söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Rapport: Kemikalier viktig orsak bakom minskade fiskbestånd

Publicerad: 27 april 2021, 09:42

Ökande halter av föroreningar med kemikalier är en viktig orsak till att bestånden av fisk minskar. Foto: vinhdav

Överfiske har länge pekats ut som orsak till minskade fiskebestånd. Men i en ny rapport konstateras att kemiska föroreningar också är en viktig bidragande orsak till problemen.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Ökande halter av föroreningar med kemikalier och plast är en viktig orsak till att bestånden av fisk och andra akvatiska organismer minskar, enligt en ny rapport av två miljöorganisationer med fokus på kemikalier, IPEN och NTN. Enligt organisationerna är studien den första som sammanställer de senaste forskningsrönen om hur kemikalieföroreningar påverkar den akvatiska näringskedjan, som stödjer allt liv på jorden.

Rapportförfattaren Matt Landros säger i en kommentar att minskade fiskbestånd inte bara beror på överfiske utan att de huvudsakliga orsakerna till minskningen är kemisk förorening tillsammans med klimatförändring. De varnar nu för att de här påverkansfaktorerna kommer att öka de kommande åren.

”Produktionen och användningen av kemikalier har ökat exponentiellt de senaste decennierna. Många kemikalier finns kvar i miljön, vilket innebär att miljöer blir mer toxiska över tid. Om vi inte tar tag i det här problemet kommer vi stå inför permanenta skador på marina och akvatiska miljöer som har närt människor och alla andra livsformer sedan tidens början”, säger Mariann Lloyd-Smith, senior rådgivare på IPEN och medförfattare till rapporten.

Läs rapporten 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev