Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Ras för luft-vattenpumpar

Publicerad: 19 januari 2010, 06:40

Bergvärmepumpar vill många fortfarande ha, försäljningen ökar. Men luft-vattenpumparna har hamnat i kylan.


Försäljningen av bergvärmepumpar har ökat. Jämfört med det fjärde kvartalet 2008 ökade försäljningen i fjol med 8 procent, rapporterar Svenska Värmepumpföreningen, Svep. Försäljningen av luft-vattenpumpar har däremot minskat rejält, enligt ett förvånat Svep som uppger att nedgången är den första på mycket länge. Försäljningen dök med 19 procent.

– Vi är fortfarande lite fundersamma över orsaken till nedgången för luft vattenvärmepumpar, men en del av förklaringen kan ligga i att rot-avdraget är högre för bergvärmeanläggningar. Det leder till att fler kunder väljer bort luft-vattenvärme till förmån för bergvärme, säger Martin Forsén, vd på Svenska Värempumpföreningen, SVEP, i ett pressmeddelande.

Även försäljningen av frånluftvärmepumpar har minskat kraftigt. Nedgången på 17 procent under det sista kvartalet 2009 var däremot väntad hos Svep som förklarar saken med en svag byggkonjunktur.

För luft-luftvärmepumpar har en negativ trend brutits, försäljningen för det sista kvartalet 2009 hamnade på samma nivå som ett år tidigare. Totalt har försäljningsvärdet i konsumtionsledet för värmepumpar minskat med 3 procent under året.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.