Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Rätt problembeskrivning av haven – otillräckligt agerande från regeringen

Publicerad: 22 augusti 2019, 05:17

Parul Sharma, sverigechef på Greenpeace.

Foto: Greenpeace

DEBATT. Det som ligger bakom hoten mot haven är inte brist på pengar eller frivilliga åtaganden, det är brist på regler, brist på juridiska verktyg för att skydda haven, och brist på politiskt mod att förstärka internationella regelverk. Det skriver Greenpeace sverigechef Parul Sharma med anledning av regeringens utfästelse om biståndspengar till havsprojekt i utvecklingsländer.


Det är bra att regeringen inser hur desperat viktigt det är att avvärja de hot som vår havsmiljö nu utsätts för. Men det som ligger bakom dessa hot är inte brist på pengar eller frivilliga åtaganden, det är brist på regler, brist på juridiska verktyg för att skydda haven, och brist på politiskt mod att förstärka internationella regelverk.

Just nu pågår FN-förhandlingar om en grundläggande förändring och förbättring av internationella regler för hur vi hanterar haven – “Avtalet om skydd för biologisk mångfald utanför nationell jurisdiktion”. Det som förhandlas är regelboken för hur vi gemensamt ska förvalta naturen på internationellt vatten en yta som utgör hälften av planeten och som tillhör oss alla. Om förhandlingarna lyckas så blir det möjligt att skapa ett storskaligt nätverk av marina reservat – det absolut viktigaste verktyget enligt forskare för att stoppa utrotning av livet i havet och bygga upp havets motståndskraft mot klimatförändringar.

Havet är vår bästa allierade i kampen mot klimatförändringar men då krävs att våra hav är vid god hälsa. Nästa år ska även målen inom konventionen om biologisk mångfald uppdateras och IPBES rapporten som släpptes tidigare i år visade att en stor del av jordens naturliga miljöer kraftigt har försämrats på grund av mänsklig påverkan. Nu krävs det att de som säger att de vill göra något för haven också visar att de faktiskt gör något, och det kommer krävas diplomatiskt mod, tuffa förhandlingar och tydliga ställningstaganden.

Regeringens utökade biståndspengar till havsprojekt i utvecklingsländer är så klart bra, men kommer i längden inte vara lika effektivt som ett starkt globalt havsavtal är. Det bästa regeringen, och utrikesminister Margot Wallström som är ansvarigt statsråd för frågan, kan göra är att tydligt och högljutt gå ut och stödja ett starkt globalt avtal för haven, och uppmana andra att göra likadant.

Parul Sharma
sverigechef, Greenpeace

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev