lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Regeringen flyttar trålgränsen – på prov

Publicerad: 23 maj 2022, 10:06

Trålfiske. Foto: taylanibrahim

Regeringen har gett Havs- och vattenmyndigheten i uppdrag att flytta trålgränsen på prov i avgränsade försöksområden.

Ämnen i artikeln:

Fiske

JF


Havs- och vattenmyndigheten ska flytta trålgränsen på prov inom avgränsade försöksområden med tillhörande referensområden som ska upprättas längs med Sveriges ostkust, enligt ett nytt uppdrag från regeringen. 

Bakgrunden till beslutet är ett vetenskapligt projekt som ska pågå fram till 2027 med syftet att kunna klargöra orsakerna till de senaste årens negativa utveckling av strömming i Östersjöns kustområden samt utvärdera effekterna på strömmingsbestånden när det gäller biomassa, bestånds- och populationsstruktur. 

”Steg för steg gör regeringen det som krävs för att ett kustnära fiske och en konkurrenskraftig fiskerinäring ska kunna leverera god svensk strömming till våra tallrikar i dag, i morgon och i framtiden. Vi har bland annat infört möjlighet till licensjakt på gråsäl och knubbsäl samt ser nu över förvaltningsplanen för skarv. En flytt av trålgränsen på prov kommer att ge oss bättre kunskap och förutsättningar att fortsätta vidta rätt åtgärder och stärka fisket i Östersjön”, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) i en kommentar. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev