måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Reningsverk uppmanas bli cirkulära

Publicerad: 6 juli 2022, 09:14

Vattenreningsverk i Enköping. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är dags att göra om vattenreningen så att den går från ett linjärt perspektiv där renat vatten släpps ut i naturen till ett cirkulär arbete där olika resurser tas till vara. Det menar den europeiska miljömyndigheten EEA.

Ämnen i artikeln:

Vattenrening

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Vattenreningen i Europas städer har utgått från att rena vattnet och släppa ut det i naturen igen. Ett linjärt perspektiv som det nu är dags att bryta. Det menar den europeiska miljömyndigheten EEA, som i en ny rapport sätter fingret på hur vattenreningen kan bli mer cirkulär.

Istället för att hantera vatten som ett avfall som ska renas menar EEA att vattenreningsanläggningarna kan ta rollen som ett resurscenter. Det innebär att anläggningarna kan ställa om till att återvinna och återanvända vatten, energi, näringsämnen och organiskt material.

En utmaning med att återanvända resurser från vattenreningen beskrivs som giftiga ämnen som kan vara svåra att avlägsna. För att minska den problematiken efterlyser EEA åtgärder uppströms reningsverken. För att få till en omställning av vattenreningen ser EEA även behov av ekonomiskt stöd och förändrade regelverk som tillåter en sådan utveckling.

Läs rapporten ”Beyond water quality: sewage treatment in a circular economy” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev