Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Vatten och hav

Rester av 69 olika läkemedel upptäckta i vattenlevande insekter

Publicerad: 7 november 2018, 14:10

Foto: Pxhere

Läkemedelsrester i sjöar och vattendrag tas upp vattenlevande insekter. De rovdjur som livnär sig på insekterna riskerar att få i sig höga halter av läkemedlen. Det visar en ny studie.


I studien, som genomfördes i Melbourne, Australien, har forskare tagit vävnadsprover från vattenlevande insekter och från spindlar som bygger sina nät nära vattendrag. Testerna genomfördes på sex olika platser, vissa låg nära städer medan andra låg i en nationalpark. En av testplatserna låg i närheten av ett reningsverk.

I de vävnadsanalyser som gjordes av testerna upptäcktes spår av läkemedel i samtliga insekter. Spår av 69 olika läkemedels upptäcktes i vattenlevande insekter och 66 läkemedel i spindlarna. Bland läkemedlen som hittades fanns antibiotika, antidepressiva medel och antihistaminer. Läkemedelskoncentrationen var högst hos insekterna som samlades in nedströms reningsverket. I genomsnitt var läkemedelskoncentrationen vid dessa ställen tio till hundra gånger högre än på mindre förorenade ställen.

I de områden där forskarna tog testerna lever näbbdjur och öring, två rovdjur vars huvudsakliga föda utgörs av vattenlevande insekter. Genom att jämföra koncentrationen av läkemedel som hittades i insekterna med rovdjurens födointag kunde forskarna uppskatta hur mycket läkemedel rovdjuren får i sig genom födan. I vissa fall rörde det sig om en halv mänsklig dagsdos per dag.

Enligt forskarna bakom studien är problemet med läkemedelsrester i insekter inte unikt för Australien. Överallt där människor använder läkemedel riskerar de att tas upp av vattenlevande insekter och föras vidare i näringskedjan.

Trots att forskningsstudier visat att spår av läkemedel i vatten har en negativ påverkan på flera djurarter är det mycket ovanligt att avloppsvatten renas från läkemedelsrester. Enligt den svenska Havs- och vattenmyndigheten är Schweiz det enda land i Europa som har konkreta planerar på att rena avloppsvatten från läkemedelsrester. Inom 25 år ska alla schweiziska vattenreningsverk ha infört teknik som renar vattnet från läkemedel.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.